Günümüzün en büyük sorunlarından biri muhakkak ki yangınlardır. Binaların birbirine olan yakınlığı ve yangının yayılma hızı düşünüldüğünde bu sorunun ciddiyeti daha iyi anlaşılmaktadır. Ayrıca yangın esnasında can ve mal güvenliğinin minimum düzeye inmesi ve kurtulmanın çok zor olduğu da göz ardı edilemez. Dolayısıyla yangın dedektörleri binaların olmazsa olmazları arasında zaruri bir ihtiyaç olarak yerini almıştır.
İtfaiye ekipleri en iyi şekilde müdahale ediyor da olsa yangında, en önemli kısım başlangıç aşamasında yangının kontrol altına alınmasıdır. Yangın dedektörleri bu noktada erken teşhis ve yerinde müdahale imkânı sunmaktadır. Böylelikle olası bir felaketin önünde geçilmesi sağlar.
Peki yangın dedektör çeşitleri nelerdir ve işlevlerinde farklılıklar var mıdır bu soruların cevaplarına da yer verelim.
Yangın Dedektör Çeşitleri
Yangın sensörü olarak işlev gören dedektörler, kullanım amaçlarına göre farklı çeşitlere ayrılmaktadır. Bu çeşitler izahları ile birlikte şöyle sıralanabilir;
- Duman dedektörleri
- Işın Tipi dedektörleri
- Isı dedektörleri
Duman Dedektörü
Duman oluşturacak olan yangınlarda yangının çıkış noktasını ilk andan tespit etmek amacıyla kullanılmaktadır. Alevler büyük boyutlara ulaşmadan önce çıkardıkları duman sayesinde erkenden fark edilerek anında müdahale imkânı elde edilmektedir. Kullanımı oldukça yaygındır.
Işın tipi dedektörler
Depo alanları gibi büyük kapalı alanlarda kullanıma uygundur. Kızılötesi ışınlar aracılığıyla yangını erken tespit etmek amacıyla tasarlanmıştır.
Alev dedektörleri
Alev dedektörlerinin çalışma prensibi ise UV ışınları algılamaktır. Işın algılama sayesinde yangının tespit etmede kullanılan bir diğer dedektör çeşididir.
Isı dedektörleri
Ortam sıcaklığına göre alarm veren bir yangın sensörüdür. Çoğunlukla 60 derece sıcaklıkta yangın alarmına geçmektedir. Fırın gibi yerlerde ısı eşiği farklı noktalarda tasarlanmaktadır. Kontrol ayarı yapılabildiği gibi sıcaklığın artması ile de yangının tespiti yapılabilmektedir.
Yangın Dedektörleri Zorunlu mu?
Evet, yangın dedektörleri bazı yapılar için zorunludur. Yangının yol açabileceği can ve mal kaybını en aza indirmek için kalabalık olabilecek binalar yangın algılama sistemleri kullanmalıdır. Aksi takdirde ağır cezaları ve yaptırımları bulunmaktadır. Bu nedenle alışveriş merkezleri, okullar, hastaneler, kamu binaları ve diğer kalabalık her ortamda yangın dedektörleri güvenlik amacıyla bulunmaktadır.
Yangın Dedektörü Seçimi
Yangın dedektör çeşitlerine yukarıda değinmiştik. Bu çeşitlerin yanı sıra örneğin duman dedektörleri de kendi içerisinde alt kategorilere ayrılmaktadır. Bu alt kategoriler; optik duman dedektörü ve iyonize duman detektörüdür. Hangi dedektörü seçeceğiniz ise binanınız durumuna ve işlevine göre farklılık göstermektedir.
Binanın büyüklüğü, yangın riski ve ne amaçla kullanıldığı gibi faktörler göz önünde bulundurularak en kullanışlı dedektör seçiminde uzmanlar kullanıcıya gerekli bilgiyi vermektedir. Saha Teknik ekipleri de bu noktada gerekli hassasiyeti göstermekte ve iletişimde kullanıcı için maksimum desteği sağlamaktadır.
İlginizi Çekebilir >> Akıllı Ev Sistemleri Maliyeti