KNX sisteminin nasıl çalıştığı, kullanıcıya hangi avantajları sağladığı hakkındaki bilgilerden önce KNX nedir sorusu cevaplanmalıdır. KNX, akıllı ev otomasyonunda ve bina kontrolünün sağlanmasında gereken koşulları sağlamak için dünya çapında onaylanmış bir sistemdir. Konut veya ticari binalarda kullanılmaktadır. Güvenlik, aydınlatma sistemleri, enerji yönetimi ve bunun gibi birçok fonksiyon, KNX otomasyonu ile sağlanmaktadır.
Elektrik tesisatları uzun zamandır konveksiyonel olarak hazırlanmaktaydı. Bu tesisatlar, gün geçtikte ilerleyen teknolojik gelişmeler ile birlikte knx bina otomasyonu konusunda yetersiz kaldı. Dolayısıyla bilinen kablolama yöntemleri bu haliyle kullanıcıların istediği teknik kontrollere ulaşım sağlayamıyor. Bu noktada kullanıcıların beklentilerini karşılamak için KNX-EIB olarak adlandırılan veri yolu sistemi devreye giriyor. 200’den fazla üretici firma ürünleri ile birlikte ortak veri protokolünü kullanıyor. Bu veri protokolü, istenilen tüm konfor ve kontrol özelliklerini ekonomik olarak karşılanabilir bir şekilde sunuyor.
KNX Nedir?
KNX nedir sorusuna daha detaylı bir cevap vermek için KNX otomasyonu özellikleri incelenmelidir. Bu özelliklerden biri, konut ve/veya binalarda elde edilen verilerin işlenmesi özelliğidir. Aynı zamanda, tüm bina yönetimine ait bileşenlere ya da akıllı ev cihazlarındaki sistemlere bu verilerin aktarılması gerekmektedir. Aktarılan verilerin doğru anlaşılması için farklı dillerde konuşma özelliği de sisteme dahil edilmiştir.
KNX sistemi, konut ve bina kontrolünün sağlanması için tek açık standart özelliği ile kayıtlara geçmiştir. Ayrıca EN 50090, EN 13321-1 ve ISO/IEC 14543 ile uyumlu olduğu bilinir. Uyumlu olduğu bu sistemler ile birlikte, Avusturya standartlarının onayına sunulmuş ve güvenilirliği ile uluslararası bir kullanıma ulaşmıştır.
Tescil edilmiş protokoller yerine çeşitli üreticiler, bu sistemde bir arada çalışabilmektedir. Dolayısıyla sistem, birlikte sorun yaşamadan ilerleyebilen ürünler üretecek şekilde geliştirilmiştir. Bu özellikleri sayesinde de dünya çapında kabul gören bir standart haline gelmiştir.
Dünya çapında çalışan KNX, herhangi bir bina veya dış mekâna ait tüm bileşenlerin, cihazların ve işlevlerin ortak bir dil kullanılarak iletişim kurmasını sağlamaktadır. Bu sayede uzaktan müdahale etmek mümkündür ve anlık olarak aksiyon alınabilmektedir.
KNX Otomasyonu Nedir?
Konnex olarak adlandırılan otomasyon sistemi, 1999 yılı sırasında Europen Installation Bus (EIB), Batibus Club (BCI) ve Europen Home Systems (EHS) adı verilen sistemlerin bir arada çalışması ile geliştirilmiştir. Bu protokol, konutlarda kontrol edilen tüm uygulamaların tek bir sistemde toplanması ve bu uygulamalar arasındaki bağın kurulmasını sağlamaktadır. Sistemler arası iletişimin doğru bir şekilde kurulmasını sağlar ve bu sistemlerin birbirlerine entegre olarak çalışmalarına yardımcı olur.
Konut ve bina otomasyonları için yetersiz kalan konveksiyonel elektrik tesisatları, yerini KNX otomasyonuna bırakmıştır. Bilinen klasik kablolama yönteminden farklı olarak gelişmiş bir teknoloji kullanılarak veri yolu alanında bir öncü haline gelmiştir.
KNX Otomasyonları Nerelerde Kullanılabilir?
KNX nedir ve otomasyonları nerelerde kullanılır diye düşünüldüğünde ilk akla gelen seçenek aydınlatma sistemleridir. Aydınlatma sistemleri konusundan başarılı çalışmaları olan KNX, farklı alanlarda da işlem görmektedir. Isıtma-soğutma, ölçüm, güvenlik sistemleri ve elektrikli ev aletleri bu alanlara örnek olarak gösterilebilir. KNX otomasyonu sayesinde sayılan tüm bu alanlarda gerekli ve gelişmiş bir kontrol sağlanır.
- Giriş kapısına ait sistem kontrolü,
- Potansiyel arızaların izlenmesi için merkez kontrolü,
- Panjur açma/kapama kontrolü,
- Isıtma ve soğutma kontrolü,
- Elektrik ile çalışan ev aletlerinin kontrolü,
- Ev içi aydınlatma sistemlerinin kontrolü gibi çalışma alanlarına sahiptir. Bu sayede güvenli ve konforlu bir alan yaratır.
KNX Akıllı Ev Sistemleri
KNX otomasyonu ile yenilenen akıllı ev sistemleri ile günlük yaşamda birçok avantaj sağlanıyor. Özellikle sistemin tasarruf sağlamaya yönelik olarak geliştirilmesi, kullanıcıların tercih etme oranını artırıyor. KNX otomasyonu ile uzaktan kontrol edilebilen akıllı ev sistemleri, kullanıcıya büyük ölçüde konfor sağlıyor. Dünya çapında kullanılan bu standardın çeşitli binaların yönetiminde kullanılan sistemler ile entegre çalışıyor olması da avantajlarından biri olarak sayılıyor.
KNX akıllı ev sistemleri, kullanıcıların teknolojiyle uyumlu bir sisteme ayak uydurmasını sağlamaktadır. Güvenlik merkezi kontrolü ile uzaktan müdahale edilebilen akıllı ev sistemi, kullanıcıların aynı zamanda zamandan da tasarruf etmesine olanak sağlıyor. Tüm bu olanakları sağlarken sertifikalı ürünler ile birlikte yüksek kaliteden ödün vermiyor.
KNX Aydınlatma Otomasyonu
KNX aydınlatma otomasyonu, aydınlatma sistemlerinin kullanımının gerekli olmadığı alanlarda fazla enerji tüketimini engellemektedir. Sistemde bulunan dedektörler ile birlikte aydınlatma sistemleri ana merkezden kontrol edilir. Zaman ayarı uygulanarak kullanıma gerek olmayan ışıkları kapatarak tasarruf sağlar. Bunun yanında aktif/pasif hale getirmek için tasarlanan özelliği ile birlikte sistem kullanıcının isteğine bağlı olarak yönetilebilir. Bu sistem özellikle iş yerlerinde büyük avantaj sağlamaktadır. Çünkü dedektörler, mesai saatleri dışında otomatik olarak kapatılarak gereksiz ışık kullanımını önler.
KNX sistemlerinin bu şekilde düzenli çalışması ve konforlu bir alan sunması için gereken bazı sistem ve cihazlar bulunur.
KNX hattı üzerinde bağlanarak aydınlatma otomasyonu için kullanılan başlıca cihazlar:
- Sistem Cihazları: Güç Kaynakları, USB Ara Birim, RS-232 Ara Birim, Hat Çoğaltıcılar
- Dedektörler ve Sensörler: Varlık Algılayıcılar, Hareket Algılayıcılar, Giriş Modülleri, Anahtarlar
- Aktüatörler-Dalı Modüller, Loklaştırma Modülleri, Açma ve Kapama Modülleri
- Kontrol üniteleri: LCD Modüller, Lojik İşlemciler
KNX Aydınlatma Otomasyonu Gerekli Mi?
Akıllı binaların ve akıllı evlerin en önemli bileşenleri arasında sayılan KNX aydınlatma otomasyonu gerekli görülmektedir. Çünkü kullanıcılarına konforlu bir yaşam alanı ve tasarruf imkanı gibi birçok fayda sunmaktadır. Gerek teknik esnekliği gerekse kolay kullanıma sahip fonksiyonları bakımından değerlendirildiğinde oldukça sık tercih edilen bir sistemdir. Dünyada EN-50090 ile uyumlu konut ve bina sistemlerine ait teknolojiler içerisinde bilinen en açık kaynaklı sistemdir. Dolayısıyla günümüz teknolojisinde gerekli görülen bir standart haline gelmiştir.
KNX Aydınlatma Otomasyonunun Sağladığı Avantajlar:
- Tek merkezden yapılabilen sistem kontrolü ile kolay bir kullanım alanı yaratır.
- Türkçe ekran uygulaması ile anlaşılmayı kolaylaştırır.
- Kablolama sistemine göre daha düşük maliyetler ile kullanıcıya tasarruf imkanı sağlar.
- Uzaktan ve anında yönetim imkanı ile zamandan da tasarruf edilmesine yardımcı olur.
- Yüksek standarda sahip sistem, farklı üreticilerin ürettiği cihazları kolayca entegre edebilmektedir.
Ülkede harcanan elektrik enerjisine yönelik hesaplama yapıldığında bu enerjinin yaklaşık olarak %20’sinin aydınlatma sistemlerine ait olduğu görülür. KNX aydınlatma sistemi, bu harcamaların önüne geçmek amacı ile gün ışığından yararlanma amacı ile tasarlanmıştır. Maksimum tasarrufa ulaşmak için KNX aydınlatma sistemlerinin kullanılması önerilir.
Knx Otomasyon Firmaları
Knx otomasyonunu sağlayan firmalar, KNX otomasyonu sistemlerine ait özelliklerin tüm avantajlarını kullanıcıya sunmaktadır. Bu sayede her konut ve bina içerisinde bulunan her elemanın kendine ait bir sistemi olur. Kurulmuş sistem üzerinde hazır olan tesisata müdahale etmeden yeni işlemler yapılabilir. Var olan sistemin gelişen teknoloji ile birlikte artan ihtiyaçları doğrultusunda sistem geliştirilebilir.
İlginizi Çekebilir >> Akıllı Bina Nedir