KNX aydınlatma otomasyonu, aydınlatma sırasında harcanan giderlerin yaklaşık olarak yüzde 30’unu azaltmaktadır. Dolayısıyla bu sistem, kullanıcılar tarafından büyük ilgi gören bir sistemdir.
Özel olarak tasarlanmış kablolama sistemi ve güçlü altyapısı ile birçok sisteme entegre edilebilir. Kapalı kaynak kodu ile işleyen otomasyonlar ile karşılaştırıldığında, büyük bir fark yaratır. Açık kaynak yapısı ile oluşturulan KNX aydınlatma otomasyonu, oldukça geniş bir ürün skalasına sahiptir. Ürün çeşitliliğinin fazla olması sebebiyle aynı zamanda geniş bir üretici portfolyosu sunar. KNX aydınlatma otomasyonu kullandığı teknoloji sayesinde sürekli bakıma ihtiyaç duymaz. Sistemsel sorunları en aza indirgeyen altyapısı ile kullanıcılar tarafından sık sık tercih edilir.
KNX Aydınlatma Otomasyonu Nedir? Nasıl Çalışır?
KNX nedir? KNX otomasyon sistemleri 1999 yılı sıralarında EIB, BCI, EHS adı verilen sistemler tarafından üretilip geliştirilen KNX aydınlatma otomasyonu, bir entegrasyon sistemidir. Konut, ofis, plaza gibi yerlerde gerçekleştirilecek fonksiyonların tek nokta üzerinden kontrolünü sağlamak üzerine çalışmaktadır. Bu teknoloji ile birlikte gerekli teknik kontrol ve konfor kolaylıkla sağlanmaktadır. Uzaktan kontrol imkânı sayesinde zaman açısından da tasarruf etmeyi mümkün kılmaktadır.
KNX aydınlatma otomasyonu, aydınlatmaya gerek olmadığı durumlarda anında müdahale imkânı sunmaktadır. Bu sayede gereksiz enerji tüketimi en aza indirgenir. KNX aydınlatma otomasyonu içerisinde bulunan dedektörler sayesinden tek merkez odaklı kontrolü de mümkün kılmaktadır. Bununla birlikte zaman ayarı entegrasyonu da mümkündür. Aktif ve pasif hale getirme özellikleri ile kullanıcı kolay bir kullanıma sahip olacaktır.
KNX Aydınlatma Otomasyonu ile Son Teknolojiyi Yakalayın
KNX aydınlatma otomasyonu, zarar gören bir cihazı bir başka marka cihaz ile değiştirme imkânı da sunmaktadır. Geleneksel kablolama yönteminden farklı olarak geliştirilen sistem sayesinde tüm kablolama noktalarında tasarruf sağlanır. Enerji aktarımını sağlayacak olan kablolar yalnızca enerjiye ihtiyaç duyacak cihaza çekilir. Anahtar, buton gibi noktalara ise kablo çekilmez. Bu noktalara yalnızca KNX kablosu çekilerek harcanan enerji minimum seviyede olacaktır.
Tek noktadan kontrol ve izleme imkânı sayesinde bir ortam ya da kompleks tek bir merkez baz alınarak kontrol edilmektedir. Bu otomasyon sistemini iki alt maddede inceleyecek olursak;
- KNX Aydınlatma Otomasyonu Senaryoları
KNX aydınlatma otomasyonu sistemindeki ayarlama kontrolü, farklı fonksiyonlar için gereken farklı ışık seviyelerini ayarlar. Böylelikle otomasyon senaryoları en iyi şekilde kullanılmaktadır.
- Lümen kontrolü
KNX aydınlatma otomasyonu ile bina ya da konut içerisinde bulunan lambalar ömrü boyunca eşit bir aydınlatma seviyesinde tutularak korunur. KNX aydınlatma otomasyonunda bulunan lümen kontrolü özelliği sayesinde ışık kaynağı kullanılmaya ilk başlandığı anda ışık akısı azaltılır. Işık kaynağının ömrü ilerledikçe ışık akısı belirli oranlarda yükseltilir. Böylelikle en iyi aydınlatma sistemi tasarruflu bir kullanılacaktır.
İlginizi Çekebilir >> KNX Akıllı Ev Sistemleri