Akıllı ev, günümüz koşulları göz önünde bulundurulduğunda geleceğin normali olacaktır. Nasıl telefonlar tümüyle akıllı telefonlara evrildiyse, evler de muhakkak akıllı evlere evrilecektir. Çünkü insan ihtiyaçları doğrultusunda tüm sistemlerin otomasyon hale geldiği bir dönemdeyiz. Evlerin de bu otomasyona dahil olması beklenmeyecek bir durum değil. Yine de bu geçiş süreci telefon örneğinde olduğu kadar hızlı bir şekilde gerçekleşmeyebilir. Bunun pek çok sebebi var. Öncelikle kullanıcıların büyük çoğunluğu akıllı evleri ekstra masraf olarak görmektedir. Ayrıca akıllı evlerin ihtiyaç dahilinde olmadığı ve lüks bir yaşam tarzı olduğu da yaygın bir düşünce.
Bahsi geçen düşüncelerin ikisi de tam olarak doğru değil. Çünkü akıllı evler, diğer akıllı cihazlar ve akıllı sistemler gibi ihtiyaçlar doğrultusunda ortaya çıkmıştır. Maliyet noktasında ise sağladığı tasarruf göz önünde bulundurulmalıdır. Yıllar içerisinde sağlanan tasarrufun maliyeti büyük oranda düşürdüğü görülecektir.
Bu yönleriyle düşünüldüğünde akıllı ev için bir tanımlama da yapılmalıdır. Belki doğru tanım olarak şu ifadeleri kullanabiliriz; ev ihtiyaçlarının insan emeğine ihtiyaç duyulmadan, en konforlu biçimde giderilmesi.
Akıllı evlere eşlik eden yardımcılar ise akıllı ev aletleridir. Özellikle evlerin mutfağında tercih edilebilecek kullanışlı malzemeleri içermektedir.
Akıllı Ev Aletleri Nedir
Akıllı ev aletleri, genellikle mutfak konforunu artırmak ve mutfak zahmetini azaltmak üzere tasarlanmaktadır. Örneğin sesli komutla çalışan akıllı musluklar, mutfak alışveriş kontrolü sağlayan diğer aletler. Bu aletlerin her biri ihtiyaç dahilinde ortaya çıkmıştır. Mutfağınızda her zaman taze yeşillik mi istiyorsunuz? O halde topraksız ve güneşsiz maydanoz, marul yetiştireceğiniz akıllı ev aleti tam size göre. Veya yemek pişirmeye çok vakit ayırmak istemiyor musunuz? O halde mobil kullanımı olan çok yönlü pişiriciler tam size göre.
Verilen örneklerden de yola çıkarak akıllı ev aletlerinin konfor odaklı birer otomasyon sistemi olduğu görülmektedir. Bu yönüyle de kullanım yaygınlığı her gün artmaktadır. Teknolojinin hızlı gelişimi ve teknolojiye erişimin kolaylaşması ile de çok yakın bir gelecekte akıllı evler yeni normalimiz haline gelecektir.
Akıllı Ev Sistemleri Maliyeti
Akıllı ev sistemleri yerine göre farklı maliyetlerle hayata geçmektedir. Bir evin inşasında akıllı ev olarak inşa edilmesi farklı bir maliyet boyutundadır. İnşa edilmiş evin sonradan akıllı ev haline getirilmesi ise daha farklı bir maliyet boyutundadır. Bunun yanı sıra akıllı ev sistemleri maliyetini etkileyen farklı faktörler bulunmaktadır. Bu faktörler;
- Evin metrekare cinsinden büyüklüğü,
- Evde kullanılması istenilen akıllı sistemler,
- Kullanılacak olan sistemlerin kalitesi,
- Kablolu veya kablosuz sistem tercihi,
- Kurulum maliyeti
Bahsi geçen maddelerin her biri kendi içerisinde farklı maliyetlere yol açmaktadır. Bu maliyetlerin kullanıcıya ne denli yansıyacağı ise yine kullanıcının elindedir. Her türlü değişkeni kullanıcı kendi isteklerine göre karar vererek belirlemektedir. Örneğin güvenliğe fazla önem veren bir kullanıcı güvenlikte yüksek kalite isteğinde bulunabilir. Bununla beraber bir başka sistemde daha düşük kaliteyi tercih etmek de kullanıcının elindedir. Çok yönlülüğün bu kadar belirgin olduğu bir sistem içerisinde de rakam olarak fiyat vermek doğru değildir.
En iyisi, Saha Teknik uzmanları gibi bir uzman ekibe danışarak olası maliyet hesabı çıkartmaktır. İletişimden sorumlu personeller tüm detayları doğrudan kullanıcıyla paylaşmaktadır.
İlginizi Çekebilir >> İnterra Akıllı Ev